Kopen op de veiling

Heeft u een woning op het oog die geveild gaat worden? Schakel ons dan in als aankoopmakelaar. Er komt veel kijken bij de koop van een woning op de veiling. Wij begeleiden, informeren en adviseren u tijdens dit hele proces.

Een huizenveiling kan plaatsvinden omdat er sprake is van een vrijwillige of gedwongen verkoop (executieveiling). In geval van een executieveiling heeft de eigenaar van een dergelijke woning meestal financiële problemen waardoor de geldverstrekker of de bank de woning veilt.

Voorafgaand aan de veiling is er meestal tot 14 dagen voor de veiling de mogelijkheid tot het uitbrengen van een onderhands bod. Op deze manier kan de woning volgens een zogenaamde 'onderhandse executoriale verkoop' worden verkocht.

Bezichtiging van de woning is in veel gevallen niet mogelijk. Ook dat is een belangrijke reden om een veilingmakelaar voor de aankoop in te schakelen. De inschatting van de risico's, bewoningstoestand en bouwkundige staat komt hierbij echt neer op ervaring.

De veilingvoorwaarden waar een koper aan moet voldoen zijn compleet anders dan bij een normale koop van een woning. Er kan ook geen financieringsvoorbehoud worden opgenomen en de waarborgsom of bankgarantie moet bij veiling vrijwel direct worden voldaan. Ook geldt er geen 3 dagen bedenktijd voor de koper.

Het biedproces op de veiling gaat bij opbod en afslag. In de eerste fase kunnen meerdere partijen tegen elkaar opbieden. Totdat de hoogste prijs is geboden en niemand meer overbiedt. Daarna wordt bij afslag een hogere prijs telkens verlaagd totdat wordt afgemijnd. Degene die 'mijn' roept is koper tenzij de bank niet gunt.

Na de koop en gunning dienen de waarborgsom en aanvullende kosten snel te worden voldaan. Ook de juridische levering of eigendomsoverdracht vindt vaak snel plaats. De nieuwe eigenaar is verantwoordelijk voor ontruiming indien de woning nog bewoond is.

Een goede voorbereiding en begeleiding bij de aankoop zijn belangrijk! Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.